Η ¨μαύρη" εργασία κυριαρχεί

Άρθρο μου στον Τύπο της Κυριακής, σελ 67

Το τελευταίο άρθρο - σχόλιο μου ως Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε.

Οι εργασιακές συνθήκες στον χώρο του τουρισμού προφανώς και δοκιμάζονται, καθώς πληθώρα παραβατικών συμπεριφορών – προεξάρχουσας της μη καταβολής δεδουλευμένων – έχουν εντοπιστεί, με τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας να «νοσεί» και να «μεταδίδει την ασθένειά της» στα πολλά ελληνικά νοικοκυριά, που έχουν εργαζόμενους στον συγκεκριμένο κλάδο.
Δυστυχώς, πολλοί επιχειρηματίες καταφεύγουν σε εφήμερες λύσεις και πρακτικές, προκειμένου να έχουν ένα πρόσκαιρο κέρδος, αγνοώντας το πόσο επισφαλές είναι «στην άμμο να χτίζεις παλάτια»! Έτσι, σε μια εκμετάλλευση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της ανασφάλειας που προκαλεί η εκτίναξη της ανεργίας, χρησιμοποιούν κάθε «παραθυράκι» για να ελαχιστοποιήσουν το μισθολογικό τους κόστος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η καταστρατήγηση της δυνατότητας που δίνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν υπό μορφή μαθητείας ασκουμένους σπουδαστές σε ποσοστό μέχρι 17% του τακτικού προσωπικού, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό, που ωστόσο, δεν φαίνεται να «αρκεί» στους εργοδότες.
Στο ίδιο πνεύμα καταστρατήγησης των νόμων, πολλοί εργοδότες, σε συνεννόηση με τους εργαζομένους, μετά τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων που απαιτείται για την εγγραφή των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας, προχωρούν σε εικονικές απολύσεις, επωφελούμενοι του αδιεξόδου επιλογών της «ασθενούς» πλευράς και χρησιμοποιώντας το ταμείο ανεργίας ως «πηγή» για την κάλυψη των μισθών.
Φυσικά, δεν χωρεί αμφιβολία ότι ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα η χρήση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας ως «όχημα» της αδήλωτης εργασίας κατέχει «βασιλική» θέση, με πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά που έχουν δηλωθεί ως μερικής απασχόλησης, πχ 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα, και δουλεύουν ολόκληρη την εβδομάδα ή, κυρίως, που έχουν δηλωθεί εκ περιτροπής σε 4ωρη για παράδειγμα βάση και δουλεύουν 8 ώρες και παραπάνω!
Γενικότερα, η αδήλωτη εργασία φαίνεται να έχει βρει «καταφύγιο» στα χώρο αυτό, που, λόγω και της εποχής, βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα. Η πληθώρα δε των τουριστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, καθιστά την επάρκεια του ελεγκτικού έργου ακόμα πιο δυσχερή. Ωστόσο, εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο, και παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες, να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την πρόκληση.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει εστιάσει την περίοδο αυτή το ενδιαφέρον του σε στοχευμένους ελέγχους επιχειρήσεων τουριστικών περιοχών, προκειμένου να ανακόψει το κύμα παραβατικότητας που σημειώνεται στον κλάδο και διαμηνύει προς τους επίδοξους παραβάτες ότι δεν παραδίδει τα όπλα!


Ολόκληρο το Άρθρο:

Adbox

@templatesyard

δοκιμη