«Γιατί να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, σταράτα λόγια»

Στις επερχόμενες εκλογές η «βεντάλια» των κομμάτων που αναζητούν την ψήφο  των πολιτών –και ιδίως όσων κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς - έχει ανοίξει εντυπωσιακά.  Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη καλείται, όπως και όλα τα άλλα κόμματα, να απαντήσει στο απλό ερώτημα «γιατί να ψηφίσω εσένα;» 

Το άρθρο αυτό παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό τόπο  Naxos Now





Η προφανής απάντηση, ότι «με υπευθυνότητα και ωριμότητα σώσαμε τη χώρα με τεράστιο πολιτικό κόστος», ανήκει περισσότερο στην κρίση της ιστορίας και δεν αποτελεί προεκλογικό αφήγημα, όσο και αν το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που παρέμεινε σταθερό και ειλικρινές από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, χωρίς να καταφεύγει σε ΖΑΠΕΙΑ και πλατείες.
Αυτό, όμως, που κρίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι το μέλλον. Οι αποφάσεις που θα πάρει ο κάθε πολίτης στις 25 Ιανουαρίου αποτελούν το δικό του προσωπικό κομμάτι ευθύνης. Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα οφείλει να γνωρίζει τι ψηφίζει και που μπορεί η ψήφος του να οδηγήσει τη χώρα.
Απαντάμε, λοιπόν, στο ερώτημα "γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη;" με ένα άλλο ερώτημα «ωφελεί, ιδιαιτέρως αυτή την ιστορική συγκυρία, η δημιουργία ενός νέου δικομματισμού;».
Η επιχειρούμενη πόλωση δεξιάς αριστεράς με φόντο την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μέση ένα Μνημόνιο είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Οι μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν ευχολόγιο και το πελατειακό κράτος θα ανδρωθεί και πάλι. Τα πιστοποιητικά φρονημάτων θα ανασυρθούν από τα χρονοντούλαπα της ιστορίας και η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στον μόλις αποφευχθέντα οικονομικό –και όχι μόνο – γκρεμό.
Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα παραμείνει χωρίς πραγματική πολιτική έκφραση, αφού θα «υιοθετηθεί» πρόσκαιρα από έναν δεξιό ή αριστερό χώρο. Αυτό σημαίνει λιγότερη δημοκρατία.
Εμείς, όμως, όσοι δεν εκφραζόμαστε ούτε από τη στρατηγική του φόβου της ΝΔ ούτε από την λαϊκίστικη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και επιζητούμε ψύχραιμο και νηφάλιο πολιτικό λόγο, όσοι επιθυμούμε να γίνουμε δύναμη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας μέσα στην τρικυμία στην οποία εισέρχεται η χώρα, όσοι πιστεύουμε ότι στο κέντρο υπάρχει περισσότερη δημοκρατία επιδιώκουμε να αποτελέσουμε τον κατά το δυνατόν ισχυρότερο τρίτο πόλο ανάμεσα στις μυλόπετρες του δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.
Υπάρχουν, βεβαίως, και κάποια άλλα κόμματα –ή τύποι κομμάτων- που ευαγγελίζονται ότι έρχονται να καλύψουν το κεντρώο κενό. Κόμματα, όμως, όπως το ΠΟΤΑΜΙ, που εμφανίζεται ως ένας τέτοιος χώρος δεν έχει, έχει να προσφέρει κάτι πέρα από το να συμπαρασύρει στο πέρασμά του όσους έχουν – δικαίως ή αδίκως - απαξιώσει την πολιτική ως έννοια και θεσμό. Κατά την άποψή μου, ο συγκεκριμένος σχηματισμός δεν έχει καμία  πολιτική αφήγηση να προσθέσει στον κοινωνικό διάλογο. Αντιθέτως, βρίθει στοιχείων που δημιουργούν μια επιφυλακτικότητα απέναντί του (δημαροποίηση, αδιαλλαξία, έλλειψη στίγματος, απολιτίκ, αντιφάσεις σε σχέση με κομματικό παρελθόν, ακραία αρχηγοκεντρικό). Με τέτοια χαρακτηριστικά δεν μπορεί να πάρει το ρόλο ενός τρίτου πολιτικού  πόλου, γιατί δεν έχει αντιπρόταση και δεν έχει πολιτική ταυτότητα.
Ωστόσο, ο κύριος λόγος που καθιστά το ΠΑΣΟΚ καταλληλότερο τρίτο πόλο είναι η δυνατότητα μετατροπής του πολιτικού του μειονεκτήματος (κυβερνητισμός) σε πλεονέκτημα. Όσα μας καταμαρτυρούν, αυτοί που σπεύδουν να μας αφορίσουν, αποτελούν και το εχέγγυό μας.  
Είμαστε καταλληλότεροι γιατί μπήκαμε στη φωτιά, διαχειριστήκαμε όλα τα κρίσιμα υπαρξιακά στάδια που πέρασε η χώρα τα πέντε τελευταία χρόνια, έχουμε στελέχη και ανθρώπους με πείρα κι εμπειρία και μπορούμε να δράσουμε κατευναστικά και εξισορροπητικά ως ασπίδα σωτηρίας της χώρας τόσο απέναντι στις εξωγενείς επιθέσεις όσο και απέναντι σε μια συντηρητική ΝΔ ή έναν κυβερνητικά άπειρο, απροετοίμαστο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ που παίζει με τον κίνδυνο.
Δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν, δεν είμαστε πρόθυμοι μπαλαντέρ, δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι για να αποφύγει κανείς τις ευθύνες του. Είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε στο να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα της χώρας επί τη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας που εγγυάται πριν και πάνω από όλα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το ιστορικό του και πολιτικό του χρέος, εξάγνισε τα λάθη του και τις κακοδαιμονίες του και αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον συνειδητοποιημένος πολιτικός χώρος, που μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο πολιτικής σταθερότητας. Έχοντας ζήσει το πολιτικό «ωσαννά» και το πολιτικό «σταύρωσον αυτόν» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πιο ώριμη και αποκρυσταλλωμένη του φάση, με ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα και εθνική προσέγγιση των ζητημάτων, χωρίς πυροτεχνήματα, χωρίς αναθέματα, χωρίς μικροκομματικές παρωπίδες. 
Adbox

@templatesyard

δοκιμη